miercuri, 25 august 2010

De ce ai nevoie de maniere

In Franta in secolul al 18 regele Ludovic al 14  obisnuia  sa invite o multime de lume  la petrecerile si sarbatorile pe care le tinea la palatul sau.Devenise insa din cale-afara de deranjant faptul ca invitatii calcau in picioare pajistile si peluzele ,strivind iarba si florile.

Astfel ca,intr-o zi ,inainte de a mai face invitatii, il chema la el pe gradinar pentru a discuta aceasta problema spulberatoare. In cele din urma ,hotarira sa puna,diferite locuri ,mici insemnari care sa avertizeze: "Va rugam,nu calcati florile ! Stati pe carare ! Atentie la trandafiri ! '' Aceste insemnari aveau darul de a-i indruma pe oaspeti, aratindule unde le era interzis si unde nu. In franceza respectivele insemnari purtau numele deetiquette, adica "eticheta". 

Cu timpul , cuvintul a inceput sa denumeasca regulile pe care trebuie sa le respectam cind ne aflam in situatii noi si deosebita. Astazi eticheta denumeste orice lucru care ne ajuta sa traim alaturi de cei pre care-i intilnim si cu care intram in contact zilnic. 

Micile semne de atunci s-au transformat, s-au inmultit si inturnesc acum codul bunelor maniere. Acesta este scris pentru a te ajuta sa te comporti frumos, de exemplu:te afli impreuna cu altii, oriunde in alta parte, intr-o situatie noua etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu